Verbeter je communicatie en interactie met NLP

Wij steunen organisaties bij de communicatie met burgers en bedrijven.

sub-header
Terug naar het overzicht

Boa’s en politie: samen maken we veiligheid

Categorieën: Handhaving

Zowel politieagenten als buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) vergroten de veiligheid en leefbaarheid op straat. Boa’s beginnen steeds meer op politieagenten te lijken: ze dragen soortgelijke uniforms, fietsen op dezelfde soort mountainbikes en hebben ook de bevoegdheid om bepaalde geweldsmiddelen in te zetten. Toch zijn er ook verschillen en verloopt de samenwerking tussen deze partijen niet altijd even gemakkelijk.

Verschil tussen politieagenten en boa’s

Sommige mensen zijn van mening dat boa's uit zijn gegroeid tot een soort nieuwe ‘gemeentepolitie’. Ze zien de boa's als een volwaardige beroepsgroep naast de politie. Anderen hebben een minder hoge dunk van de handhavers en zien hen meer als ‘kleine neefjes van de politie’.

Jelmar Oomkens heeft in zijn afstudeeronderzoek gekeken naar de verschillen tussen boa's en politieagenten en stelt: “over het algemeen lijken de politiecultuur en de politiewaarden erg op die van boa's”.

Onderling vertrouwen en solidariteit zijn voor beide groepen belangrijke waarden. Beide kennen een bepaalde mate van isolatie ten opzichte van burgers en hebben een hiërarchische organisatiecultuur. Andere onderzoeken, zoals het onderzoek ‘Van stadswacht naar nieuwe gemeentepolitie?’, geven aan dat er naast overeenkomsten toch ook veel cultuurverschillen zijn (Eikenaar & Stokkom, 2014).

Waar de politie meer van het ‘aanpakken’ is en direct naar een oplossing zoekt en snel handelt, is het management bij de gemeente meer bedachtzaam, worden er plannen ontwikkeld en wordt er meer vastgehouden aan speerpunten en welomlijnde taken.

Stedelijke verschillen in samenwerking boa’s en politie

Uit het onderzoek van Oomkens blijkt dat de samenwerking tussen boa's en politieagenten erg verschilt per stad. In de steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag gaat deze samenwerking goed. Zo surveilleren in Amsterdam boa's en agenten gezamenlijk op de Wallen.

Maar tegelijkertijd zien in elke stad, maar voornamelijk in Rotterdam en Eindhoven, sommige politieagenten de boa's als concurrenten en voelen de buitengewone opsporingsambtenaren zich regelmatig ondergewaardeerd door hun collega’s van de politie. Dit bevordert uiteraard de samenwerking niet.

Waarom moeten politie en boa’s samenwerken?

Wat er dan ook van de boa's gevonden wordt, het is een feit dat er op dit moment zo’n 25.000 buitengewone opsporingsambtenaren op straat rondlopen en dat samenwerking met de politie onontkoombaar is.

Omdat deze samenwerking ook veel vragen oproept heeft het CCV een interactieve instructiefilm gemaakt die antwoord geeft op de vraag: ‘waarom moeten politie en boa’s samenwerken?’. Met tips & tricks over de totstandkoming en uitvoering van de samenwerking wordt er verteld hoe politie en boa's de samenwerking vorm kunnen geven.

Niet geheel onbelangrijk: de samenwerking kent veel voordelen, zo levert het meer tijd op straat op en zorgt het voor een verhoogde leefbaarheid en veiligheid.

Samenwerking tussen politie en boa’s bevorderen

Om draagvlak voor samenwerking te creëren, is het noodzakelijk dat het belang van ieders bijdrage wordt erkend. Om een vruchtbare samenwerking te kunnen hebben moet het negatieve beeld wat sommige politieagenten van buitengewone opsporingsambtenaren hebben worden losgelaten.

Daarnaast moeten handhavers niet in hun schulp kruipen en bereidwillig zijn samen te werken. Om deze samenwerking te bevorderen geeft het CCV een lijstje met tips: ken elkaars bevoegdheden, stel de burger centraal, deel informatie, gebruik elkaars specialisme en geef elkaar de ruimte.

 

Wij zijn benieuwd wat uw ervaring met deze samenwerking is en wat uw tips zijn om samenwerking te bevorderen.

 

Neem contact op

Recente artikelen
op22-11-2021 0:00
26125 bekeken | 0 reacties
op16-8-2021 15:41
965 bekeken | 0 reacties
op10-6-2021 14:53
1707 bekeken | 0 reacties
op15-3-2021 12:04
1398 bekeken | 0 reacties
op30-11-2020 14:31
972 bekeken | 0 reacties
op20-5-2020 14:27
516 bekeken | 0 reacties
op10-6-2019 9:09
2289 bekeken | 0 reacties
Auteur
Eva van Florestein
Publicatiedatum
05-10-2017
Gelezen
2137
Comments No comments
Delen
Bisschop + Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close