Verbeter je communicatie en interactie met NLP

Wij steunen organisaties bij de communicatie met burgers en bedrijven.

sub-header
Terug naar het overzicht

Workshop over nudging bij public controlling

Categorieën: Blog Handhaving

Handhavingsacademie Nederland heeft een workshop georganiseerd over de toepassingsmogelijkheden van nudging bij public controlling tijdens het EICPC congres.

Tijdens het Jaarcongres Public Controlling op 16 mei 2019 in Utrecht verzorgde Leo Bisschop, oprichter van de Handhavingsacademie Nederland, een workshop over de toepassingsmogelijkheden van nudging bij public controlling. Op het congres, onder auspiciën van de beroepsvereniging Europees Instituut voor Certified Public Controllers (EICPC), stond gedragsbeïnvloeding en besluitvorming in publiek maatschappelijke organisaties centraal.

Vanuit wetenschappelijke inzichten en de praktijkervaring wordt onderzocht welke gedragsbeïnvloedingen een rol spelen bij organisaties die met publiek geld worden gefinancierd. Naast het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten gaat het ook over ziekenhuizen, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, woningcorporaties en organisaties van goede doelen. Allemaal organisaties die op één of andere manier een maatschappelijke functie zonder primair winstoogmerk hebben. De doelgroep van het congres zijn controllers, auditors, accountants en verder iedereen die zich met het congresonderwerp bij genoemde organisaties bezighoudt.

Handhaving is gedragsbeïnvloeding

Tijdens de workshop legde Leo Bisschop uit wat nudging inhoudt en hoe dit in praktijk wordt toegepast in de handhaving strategieën van organisaties. ‘Handhaving is gedragsbeïnvloeding’ volgens Bisschop. Dit is ook het centrale uitgangspunt van de opleidingen die de Handhavingsacademie Nederland ontwikkelt. Nudging gaat over het deel van de communicatie met de doelgroep dat onbewust wordt meegeven. Omdat een groot deel van de individuele besluitvorming op onbewust niveau plaatsvindt en dus ook invloed heeft op de collectieve besluitvorming binnen een organisatie, is het onbewuste dus een belangrijke ‘gesprekspartner’ als je gedragsverandering wil realiseren.

 

Lees ook: Wat maakt nudging zo succesvol? – Nudging als strategie voor gedragsbeïnvloeding

 

Voor iedereen die aan de slag wil met effectieve gedragsbeïnvloeding was dit een interessante workshop waarin Leo Bisschop in een interactieve sessie handvatten gaf voor de dagelijkse praktijk. Hij is daarbij ingegaan op de vraag hoe je je gesprekspartner(s) motiveert om de juiste interne controlemechanismen te ontwikkelen en na te leven. Daarbij is het van belang te ontdekken welke communicatiestijl daarvoor het meest geschikt is en inzicht te krijgen in de wijze waarop (naleef)gedrag tot stand komt en hoe je dat gedrag kunt beïnvloeden.

 

Wilt u weten wat nudging voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen? Handhavingsacademie Nederland organiseert speciaal voor managers workshops over nudging en handhaving.

Lees meer
Recente artikelen
op22-11-2021 0:00
27109 bekeken | 0 reacties
op16-8-2021 15:41
1026 bekeken | 0 reacties
op10-6-2021 14:53
1745 bekeken | 0 reacties
op15-3-2021 12:04
1476 bekeken | 0 reacties
op30-11-2020 14:31
1040 bekeken | 0 reacties
op20-5-2020 14:27
551 bekeken | 0 reacties
op10-6-2019 9:09
2373 bekeken | 0 reacties
Auteur
Bisschop + Partners
Publicatiedatum
10-06-2019
Gelezen
2373
Comments No comments
Delen
Bisschop + Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close