Verbeter je communicatie en interactie met NLP

Wij steunen organisaties bij de communicatie met burgers en bedrijven.

sub-header
Terug naar het overzicht

Hoe gaat een handhaver om met verwarde personen?

Categorieën: Handhaving

Het aantal incidenten met verwarde personen is de laatste tijd sterk toegenomen. De politie luidde begin dit jaar de noodklok omdat ook de ernst van de incidenten toegenomen is. De bezuinigingen in geestelijke gezondheidszorg zijn mede oorzaak van deze stijging. Er worden minder verwarde personen opgevangen die vervolgens in de samenleving terecht komen. Zij zorgen door hun gedrag niet alleen voor overlast, maar kunnen ook een gevaar vormen voor zichzelf en hun omgeving.

Wilt u meer leren over de omgang met verwarde personen? Bekijk dan ook onze training Gedragsvaardigheden voor BOA’s

Bekijk training

Handhaven blijkt niet eenvoudig

Door deze stijging zijn handhavers meer tijd kwijt aan verwarde personen, deels omdat het vaak complexe gevallen betreft, die veel afstemming met andere organisaties vergen. Daarnaast is het in veel gevallen moeilijk te bepalen hoe je als handhaver het beste kunt handelen. Het kan gaan om een student die de openbare orde verstoort, omdat hij onder invloed is bijvoorbeeld, maar ook om een dementerend persoon die de weg kwijt is. Het lijkt erop dat handhavers zelf moeten oordelen in een specifieke situatie of er sprake is van een verward persoon en hoe daar tegen opgetreden moet worden.

Zoektocht naar de meest effectieve benadering

In eerste instantie is het vaak lastig in te schatten hoe iemand gaat reageren. Iemand die in zichzelf mompelt en zo nu en dan wat roept, lijkt op dat moment geen groot gevaar te vormen voor zichzelf of de omgeving. Dit kan echter makkelijk omslaan bij de benadering van die persoon. Het lastige is dat politie en toezichthouders vaak niet kunnen weten wat in elke situatie de meest effectieve benadering is. Reden genoeg voor de Nationale Politie om te pleiten voor meer inzet vanuit de zorg, maar voor nu lijkt de juiste aanpak van verwarde personen nog een zoektocht. Veel toezichthouders en politieagenten bevinden zich vaak in lastige situaties, waarbij zij moeten handelen vanuit hun eigen inzicht en emotie.

Wat kun je als toezichthouder zelf al doen?

Er zijn trainingen en cursussen die je handvatten geven om de kans op de meest effectieve benadering van verwarde personen te vergroten. Zo verzorgt de Handhavingsacademie Nederland speciale maatwerktrainingen voor het omgaan met verward gedrag.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden van trainingen op maat te bespreken.

Contact

Recente artikelen
op22-11-2021 0:00
27109 bekeken | 0 reacties
op16-8-2021 15:41
1026 bekeken | 0 reacties
op10-6-2021 14:53
1745 bekeken | 0 reacties
op15-3-2021 12:04
1476 bekeken | 0 reacties
op30-11-2020 14:31
1040 bekeken | 0 reacties
op20-5-2020 14:27
551 bekeken | 0 reacties
op10-6-2019 9:09
2373 bekeken | 0 reacties
Auteur
Eva Jansen
Publicatiedatum
08-11-2018
Gelezen
1183
Comments No comments
Delen
Bisschop + Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close