Door: Eva van Florestein 14-4-2021
Het is een cliché maar de waarheid vinden we weer in het midden. Want hoe werkt etnisch profileren eigenlijk en wat kun je ermee als je dat weet?
Hoe wij een situatie ervaren is in hoge mate afhankelijk van de programmering van ons brein.
Onze interne voorstelling van een situatie wordt namelijk voorafgegaan door een snel en efficiënt proces dat grotendeels onbewust plaatsvindt: we ontvangen prikkels, verwerken deze tot een interne voorstelling en geven ze, afhankelijk van onze stemming en lichamelijke conditie terug in de vorm van gedrag. Deze ogenschijnlijk tijdrovende keten van gebeurtenissen voltrekt zich in een fractie van een seconde.
Dat kan alleen zo snel doordat het onbewuste gebruik maakt van – in het verleden- voorgeprogrammeerde bouwstenen waarmee wordt beoordeeld welke informatie kan worden weggelaten, vervormd of gegeneraliseerd. Het onbewuste proces gebruikt ook veel associaties uit het verleden om taken in het heden heel snel te kunnen uitvoeren. Dat is mooi maar het onbewuste werkt associatief en het kan zijn dat het onbewuste nog werkt met primitieve uitgangspunten of eerdere ervaringen die NU niet (meer) aan de orde zijn. Een voorbeeld is etnisch profileren; een gevoelig onderwerp maar je kunt beter accepteren hoe het werkt dan ontkennen dat het gebeurt. Daarna kunnen we bepalen wat nuttig is en wat niet.
Weet dus dat onze waarneming sterk beïnvloed wordt door onbewuste associaties.
Daardoor kunnen verschillende mensen anders reageren op eenzelfde voorval. En om die reden lopen waarnemingen van getuigen vaak uiteen. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat iedereen de werkelijkheid op zijn of haar eigen manier vertaalt naar ervaringsachtergronden. Zo ontstaat er een interpretatie van het wereldbeeld: een eigen versie van wat zich heeft voltrokken. Hier zijn sterke voorbeelden van. Een Amerikaans onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat een telefoon in de hand van een donkergekleurde man éérder en vaker wordt aangezien voor een wapen dan bij een blanke. Dat beïnvloedt getuigenverklaringen en belemmert mogelijk dus een goede rechtsgang.
Ook blijkt uit onderzoek dat in vergelijkbare situaties donkergekleurde mensen vaker worden neergeschoten door politiemensen dan blanken.
We mogen dankbaar zijn voor de programmering van ons brein. Het heeft ons als homo sapiens gebracht waar we nu zijn. Tegelijk wordt het tijd voor een update van onze software. In afwachting daarvan kunnen we ernaar streven wat meer bewuste controle te krijgen over onze verouderde software.
Dat maakt professionals professioneler en vormt uiteindelijk een mooiere samenleving waarin iedereen zich gelijkwaardig en veilig kan voelen.