Verbeteren van servicegerichtheid van boa’s

Door: Bisschop + Partners 12-4-2021

Categorieën
:
Handhaving,

Als boa ben je het visitekaartje van je organisatie, dus servicegerichtheid is belangrijk. Daarbij ben je integer en geloofwaardig. Je taak brengt met zich mee dat je regelmatig een boodschap moet brengen die niet als positief wordt ervaren. Hoe zorg je er dan voor dat je het respect krijgt van de aangesprokene en de boodschap toch duidelijk en geloofwaardig wordt ontvangen? Effectieve communicatie kan vervelende situaties voorkomen en ruimte scheppen voor gedragsverandering.

Tien praktische tips voor communicatie

Tijdens onze trainging Gedragsvaardigheden voor boa’s besteden we aandacht aan hóe communicatie tussen mensen eigenlijk werkt. Om gedragsverandering te bereiken moeten we de eigen wijze van communiceren afstemmen op onze gesprekspartner. Deze tien praktische communicatietips helpen boa’s daarbij.

1. Houd het simpel

Informatie die eenvoudiger door het brein kan worden verwerkt, wordt beter opgenomen, eerder voor waar aangezien en positiever beoordeeld. Dit maakt het makkelijker voor je doelgroep om gedrag aan te passen. Andersom kan een ingewikkelde boodschap gewenst gedrag tegen werken als je doelgroep er teveel over moet nadenken. Houd je communicatie dus zowel qua inhoud als vorm zo simpel mogelijk.

2. Sluit aan op de representatievoorkeur van de doelgroep als je die kent

‘Verpak’ je boodschap mooi. Door aansprekende verhalen, gebruik van emoties, aantrekkelijke boodschappers, een pakkende naam en mooie vormgeving kun je aansluiting krijgen op de representatievoorkeur of waarden van de doelgroep. Mensen staan dan meer open voor je boodschap en denken er dan positiever over. Dit kan stimuleren en motiveren om gedrag te verande­ren. Let wel op dat een mooie verpakking niet ten koste gaat van je boodschap.

3. Laat het goede gedrag zien

Goed voorbeeld doet goed volgen. Bevestig daarom in je communicatie wat het goede gedrag is door het zélf (ook als organisatie) vóór te doen. Laat geen ongewenst gedrag zien: je loopt het risico dat mensen dan bevestiging krijgen dat het ongewenste gedrag blijkbaar normaal is.

4. Laat mensen en situaties zien die herkenbaar zijn

Mensen spiegelen zich aan anderen. Als je herkenbare mensen en situaties gebruikt in je communi­catie, is de kans groter dat je doelgroep de boodschap accepteert en het gedrag kopieert. Ook verwerken mensen informatie beter als deze door een persoon wordt overgebracht.

5. Geef je doelgroep concrete aanwijzingen

Geef de ontvanger van je boodschap heel concrete aanwijzingen en tips om het gewenste gedrag ook echt uit te kunnen voeren. Houd je handelingsperspectief simpel en haalbaar.

6. Vermijd ontkenningen in je boodschap

Het impulsieve deel van het brein kan nuances moeilijk verwerken. Ontkenningen en negatieve formuleringen in een boodschap kunnen hierdoor verloren gaan. De kans is dan aanwezig dat een goedbedoelde boodschap anders wordt verwerkt door je doelgroep dan je wilt. Dit kan het onge­wenste gedrag in de hand werken. ‘Roken is slecht’ wordt bijvoorbeeld beter door het brein verwerkt dan ‘Roken is niet goed.’

7. Zet de sociale omgeving van je doelgroep in

Mensen zijn sociale wezens. Ze kopiëren het gedrag van vrienden, familie en anderen in hun omgeving en nemen meer van ze aan dan van een organisatie of persoon die ver af staat. Als je gedrag wilt veranderen en je hebt de gelegenheid om ook te communiceren via de sociale omgeving van je doelgroep, doe dat dan altijd.

8. Speel in op emotie met je communicatie

Emoties hebben erg veel invloed op gedrag. Gewenst gedrag kan aantrekkelijker worden door hier in je communi­catie positieve associaties aan te koppelen, bijvoorbeeld trots en blijdschap. Ongewenst gedrag wordt onaantrek­kelijker door een koppeling aan negatieve associaties, bijvoorbeeld spijt of angst. Ook kan het inspelen op emoties ervoor zorgen dat mensen bewust en onbewust meer aandacht voor je boodschap hebben. Wees voorzichtig met negatieve emoties: verdiep je goed in de emoties die je oproept en zorg altijd voor een concreet handelingsperspectief (zie tip 5).

9. Communiceer daar waar het gedrag plaatsvindt

Communiceer zoveel mogelijk op de plekken waar het gedrag van je doelgroep daadwerkelijk plaatsvindt. Zo kan je op een relevante plek het gewenste gedrag onder de aandacht brengen en mensen daar motiveren om het goed te doen. Naast communicatie kan het aanpassen van de omgeving zelf het gewenste gedrag makkelijker maken. Bijvoorbeeld door een gezonde keuze makkelijker te maken dan de ongezonde optie, zoals het op ooghoogte leggen van gezonde producten in een kantine.

10. Houd het lang vol en herhaal

Gedrag verander je niet in één keer. Mensen moeten tien tot twintig keer blootgesteld worden aan een boodschap om te zorgen voor invloed op het gedrag. Bovendien kan het soms jaren duren voordat gedrag duurzaam verandert.

Tekst: gebaseerd op literatuurstudies op Communicatierijk.nl.