Feedback en het bereiken van doelen bij handhaving

Door: Timmermans 14-4-2021

Categorieën
:
Handhaving,

Toezichthouders brengen regelmatig een boodschap die niet als positief zal worden ervaren. Hoe je de boodschap brengt is natuurlijk afhankelijk van de situatie en de gesprekspartner. We gaan ervan uit dat je het gedrag van de ander (de overtreder) in positieve zin wil beïnvloeden. Je wil dat de ander jouw service als prettig ervaart en je wil dat er een gunstig beeld ontstaat over jou en jouw organisatie. Zodra de ander zich prettig voelt en zich openstelt voor jouw suggesties kom je aan de inhoud van de boodschap toe. We willen natuurlijk dat de boodschap wordt geaccepteerd omdat dat een voorwaarde is voor een blijvende gedragsverandering.

Sandwich Feedback

Mensen die met elkaar samenwerken geven elkaar telkens weer feedback. Het gebeurt ongemerkt, bijvoorbeeld als je met elkaar een bespreking voert of zelf gewoon even een praatje maakt én het gebeurt bewust. Bijvoorbeeld in een beoordelingsgesprek of een functioneringsgesprek.

Feedback en het bereiken van doelen

Hoe ga jij eigenlijk om met het geven van feedback? Ben je daar ‘goed’ in of kun je nog iets verbeteren? Bereik jij met je feedback vaak je doelen in een contact? Kom je werkelijk in contact met die ander en kun jij een sfeer oproepen die leidt tot verbetering? Laten we eens kijken naar een structuur die we aanreiken voor een effectieve feedback. We noemen die structuur het ‘Sandwich Feedback model’. Gebruik ‘sandwich feedback’ bij alle corrigerende opmerkingen.

stappenplan sandwich feedback

Stap 1: Geef een compliment op basis van wat je waarneemt

Wil je in contact met iemand ‘verder’ komen, in de ‘samenwerking’ iets positiefs bereiken, anders gezegd een ‘win-win’ situaties creëren? Zal een positief gedachtepatroon dan bevorderend werken? Het bovenstaande model als structuur voor feedback kan er enorm bij helpen. Als iemand informatie geeft over wat hij heeft gedaan of niet heeft gedaan, als hij uiting geeft aan zijn beleving of welke andere informatie dan ook aan je geeft, dan is er altijd wel iets dat positief is. Hoe klein of groot het ook is. Bij het ontwikkelen van een positief gedachtepatroon stellen we als uitgangspunt dat we eerst datgene benoemen dat we als positief ervaren. Je zou ook mogen zeggen, datgene dat je goed vindt. Op die manier samen kijken naar datgene dat goed gaat, brengt de stemming en sfeer om ook te kunnen kijken naar zaken die kunnen worden verbeterd. Dat doen we dus ook.

Stap 2: Benoem het gedrag dat je wil corrigeren

In de tweede stap benoemen we datgene waarvan we vinden dat het verbeterd kan worden. De wijze waarop dat gebeurt is belangrijk! We zien nog vaak dat het bespreken van wat beter kan ten koste gaat van wat al goed ging. Onze taal die we daarbij hanteren is cruciaal. Héél vaak gebruiken we het koppelwoord ‘maar’ om over te stappen op verbeterpunten, zonder dat we beseffen wat dat woord op onbewust niveau teweegbrengt. Dus let op het gebruik van ‘en’!

Stap 3: Rond af op een manier waar veel positiviteit of perspectief in zit

De derde en laatste stap in het model is het creëren van het perspectief dat zal ontstaan uit de combinatie van datgene dat reeds goed gaat en hetgeen nog beter kan. Er is een duidelijke ‘win-win’ ontstaan. De verbetering krijgt aandacht met behoud van hetgeen al goed ging.

Hoe zit je zelf in jouw feedback tot nog toe? Én, misschien nog wel het belangrijkste, hoe ga jij om met de feedback die jij aan jezelf geeft? Want iedere gedachte is eigenlijk een stukje feedback aan jezelf. Toch? Ga er maar eens mee aan de slag en ontdek de wondere wereld die voor je open gaat. We spreken uit eigen ervaring én op basis van de feedback die wij telkens krijgen van onze cursisten. Niet voor niets eindigen we dan ook met de misschien wel bekende kreet:

“Feedback is het ontbijt van kampioenen”

Lees meer over onze speciale trainingen ‘Gedragsvaardigheden voor toezichthouders‘ of ‘Gedragsvaardigheden voor BOA’s‘.